BIOGRAFIE

DIFF

 

DIFF maakt stevige rootsrock met een hoog feestgehalte. Elk festival waar DIFF speelt voelt als een gezellige stamkroeg, en elke kroeg voelt als een huiskamer. Met Springsteen-achtige allure en humor pakt zanger Diff Rouw elk publiek bij de kladden. “DIFF is een band die bier verkoopt.” – schreef pop journalist Jacob Haagsma in de Leeuwarder Courant. What you see is what you get. Vijf muzikanten die het ambacht verstaan en met een brede glimlach elke show tot een hoogtepunt brengen. Op 13 november verschijnt DIFF’s debuutalbum Count Your Losses. Samen met een eigen bier en eigen Friese droge worst.

Door de vele shows is DIFF een geoliede machine geworden. De vijf charmante, bebaarde muzikanten zorgen met hun open blik voor een energie uitwisseling die voelbaar is voor elk publiek. Bij DIFF is het publiek geen anonieme massa, maar een verzameling individuen met een hoge mate van interactie met de bandleden. Hoe hoog het podium ook is, DIFF speelt altijd gelijkvloers. Wie luistert naar de teksten ontdekt daarin een diepere laag. En die tweedeling is kenmerkend voor de band. De ogenschijnlijk vrolijke muziek blijkt vol te zitten met cynisme en duisternis. Op debuutalbum Count Your Losses staan liedjes over pijnlijke onderwerpen. Drank, depressie en andere narigheid, maar altijd hoopvol gebracht. Alles komt goed. En dat is ook het gevoel dat bij het publiek beklijft.

DIFF komt uit de kleine maar levendige muziek scene in Leeuwarden. Nederland is klein, in drie uur rijden kun je overal zijn. Toch zorgt de afstand tot de Randstad voor eerlijke muziek die niet onderhevig is aan de waan van de dag. Vanuit een relatief isolement maakt DIFF de muziek waar ze van houden. “Wij vinden de afstand geen probleem, hier maken we mooie dingen. Al denkt men in de Randstad vaak dat we uit Scandinavië komen.” Aldus zanger Diff Rouw.

DIFF is een spannende en dynamische gitaarband. De spanning komt door de verschillende achtergronden van de bandleden. De stem van zanger Diff Rouw staat altijd centraal. Met een enorm bereik zingt hij soms klein, dan weer overdonderend en bulderend. Gitarist Lennard Fopma brengt de virtuoze en herkenbare country-, blues- en rockabilly licks in de band. Aan de andere kant zorgt Jelmer Haringsma voor herkenbare en sterke melodieuze thema’s op gitaar en lapsteel. Bassist Bonne van der Wal en drummer Jelle Gietema zijn duidelijk de muzikale basis waarop rest van de band bouwt. Samen vormen zij een dynamisch geheel. Door deze club mensen heeft DIFF een groot muzikaal spectrum. ‘In your face’ meeslepende feestnummers en kleine donkere kippenvel-liedjes, afgewisseld met even overtuigend gespeelde ballads.

Met zo’n 150 live shows op zak is DIFF een ervaren live band. Grote podia als Oerol, Bevrijdingsfestivals en grote pleinen als de Vismarkt in Groningen (12 duizend man publiek) hebben ze bewezen aan te kunnen. Voor- en naprogramma’s bij De Dijk in de Oosterpoort, Muziekgebouw Eindhoven en de Heineken Music Hall waren een groot succes. Daarnaast speelde DIFF live op landelijke tv en radio bij onder andere De Wereld Draait Door, 3FM en Radio1.